Mijn kind twijfelt overal over
Heeft jouw kind vaak moeite met het maken van keuzes? Wil je ontdekken hoe je je kind kunt ondersteunen bij het maken van beslissingen?
Dagelijkse keuzes voor kinderen kunnen gaan over wie ze mee spelen, wie ze uitnodigen voor een feestje, welke cadeaus ze willen voor hun verjaardag, of ze iets nu doen of later, welke middelbare school bij hen past, of wat ze op hun brood willen.
Bij het maken van keuzes speelt angst vaak een grote rol bij het ontstaan van twijfel. Angst kan zo sterk zijn dat het je kind belemmert, stress veroorzaakt, en het lastig maakt om tot een beslissing te komen. Het ene kind is van nature besluitvaardiger dan het andere. Het wordt voor je kind makkelijker om keuzes te maken als het weet wat het wil.
Jongere kinderen volgen vaak hun gevoel: “Ik wil….” Naarmate ze ouder worden, kan hun verstand gaan overheersen, wat het kiezen ingewikkelder maakt.
Waarom is leren kiezen belangrijk voor kinderen?
Een aantal tips om je kind te helpen leren kiezen:
- Laat je kind vanuit zichzelf kiezen: Als je kind veel rekening houdt met anderen, kun je vragen stellen zoals: “Wat wil je zelf?” Met de nadruk op ZELF. of “Als je met niemand rekening hield, wat zou je kiezen?”
- Als je verstand zou kiezen, wat is dan het antwoord? En als je gevoel de baas is, wat zegt het dan? Welke weegt het zwaarst of kunnen ze ook samenwerken?
- Er zit altijd een reden achter de twijfel. Stel vragen zoals: “Wat gebeurt er als je hiervoor kiest?”, “Waarover twijfel je?” of “Wat is het ergste dat kan gebeuren?” Zorg dat je kind genoeg informatie heeft om een keuze te maken.
- Geef de tijd: Noem alvast de keuzes en laat je kind erover nadenken. Benoem wanneer je erop terugkomt.
- Zet de opties op een rijtje die het kind niet kiest. Dit geeft vaak al veel rust en overzicht.
- Maak de keuze overzichtelijk: Verbind plezier aan het kiezen, bijvoorbeeld “Als je nu je huiswerk maakt, heb je straks meer tijd om te spelen.” Koppel ook ‘pijn’ aan niet kiezen, bijvoorbeeld het risico op een laag cijfer.
- Relativeren helpt: Er hoort bij het kiezen dat je ook iets mist dat leuk had kunnen zijn. Hoe erg zou dat zijn? Is het te overzien?
- Zet voor- en nadelen op een rij: Zeker voor grotere keuzes, zoals de keuze voor een sport of middelbare school. Maak een lijst met “voordelen” en “nadelen” en noteer wat je kind aangeeft.
- Gebruik een muntje bij twijfel: Laat je kind kop of munt gooien bij een lastige keuze. Misschien merkt het hierdoor vanzelf een voorkeur.
- Geef verantwoordelijkheid: Stimuleer je kind om problemen zelf op te lossen. Laat het eigen oplossingen bedenken en acties ondernemen.
- Moedig aan om de mening te delen: Stel vragen zoals: “Wat vind jij hiervan?” of “Wat zou jij doen?”
- Geef regelmatig positieve feedback: Wijs je kind erop als het een keuze maakt, bijvoorbeeld bij het kiezen van beleg, spelletjes, of kleding. Zo versterk je het vertrouwen in hun keuzes en doorbreek je het patroon van keuzestress.
Met deze tips kun je je kind stap voor stap helpen om beter keuzes te leren maken en zelfverzekerder beslissingen te nemen.
In de praktijk zie ik vaak dat kinderen met keuzestress dit vaak niet van een vreemde hebben. Laat daarom ook zelf zien hoe je als ouder keuzes maakt, zodat je kind hiervan kan leren. En geef ook aan welke gevoelens er eventueel spelen wanneer je die keuze maakt. En vertel ook eens een voorbeeld van een ‘foute’ keuze en wat je hiervan geleerd hebt. Kinderen houden veelal van gelijkwaardige verhalen, wat ook goed voor de verbinding in het gesprek.
Bijvoorbeeld:
‘Ik was zelf ook bang om de juiste keuze te maken, ik heb er ook lang over gedaan of ik heb er hulp bij gezocht want anders koos ik dit jaar nog niet. ‘
Wil je graag meer weten over hoe je kind te helpen? Via een gratis telefonische kennismaking help ik je op weg!
Mail naar info@kyrstenkindercoaching.nl