Mindfulness, kindermeditatie en een vleugje kinderyoga

In mijn unieke, speelse, 7-weekse aandachtstraining leer ik 6 t/m 12 jarigen hun hoofd vol gedachten bewust tot rust te brengen. Met een kleurrijk palet aan kindermeditatie/mindfulness, ontspanningstechnieken en een vleugje kinderyoga leer ik kinderen hoe ze innerlijke rust kunnen vinden. Extra toegevoegde kindercoachingstechnieken maken deze mindfulnesstraining uniek!

 • Concentreren wordt makkelijker,
 • Slapen verbetert, vooral het in-en doorslapen.
 • Emoties benoemen en begrijpen gaat beter.
 • Schoolresultaten gaan omhoog.
 • En kinderen krijgen meer zelfvertrouwen, plezier en compassie voor zichzelf en de ander!

Momenteel geef ik geen Droom & Relaxtraining in Yogastudio Rijswijk. De meeste trainingen geef ik op BSO’s en basisscholen. Yogastudio’s kunnen altijd contact met mij opnemen.

Basisscholen en BSO’s

Na de trainingen in groepsverband in Yogastudio Rijswijk geef ik nu alleen Droom & Relaxlessen op o.a. basisscholen en BSO’s zoals de Benoordenhoutschool, Daltonschool ‘t Prisma, De Algemene Hindoe Basisschool, BSO LEUK Fontein, BSO Vindingrijk (Delft) en BSO Eigenwijs ‘T Schilpkasteel en Natuur & Avontuur (Rijswijk).

Mindfulness neemt een grote vlucht in het basis- en voortgezet onderwijs. Steeds meer scholen en andere kind-georiënteerde instellingen integreren mindfulness in hun curriculum, door bijvoorbeeld hun leerkrachten te trainen om mindfulness oefeningen en technieken in hun wijze van lesgeven te verwerken, of door een speciale mindfulness docent in te huren. Het resultaat? Leraren en begeleiders die meer ontspannen voor de kinderen staan en leerlingen die meer rust en zelfvertrouwen krijgen. Kinderen die makkelijker zelf conflicten kunnen oplossen zonder tussenkomst van de volwassene en zich beter kunnen concentreren op hun taak. En ouders die o.a. aangeven dat hun kind ’s avonds gemakkelijker in slaap valt.

Professionals op basisscholen/bso’s kunnen mailen naar info@ kyrstenkindercoaching.nl of bel

06 108 96 336.

Reacties

‘Ondanks de hectiek bij ons thuis hebben we het boek van Droomavonturen aangeschaft en maken we daar veel gebruik van. Meestal op Lisa haar eigen verzoek. Mooi om te zien hoe ze opgaat in de ontspanningsoefeningen die we dan samen doen en het afsluiten met een verhaal waardoor ze al bijna slaapt. Op haar nachtkastje staan nog steeds de relaxsterren, de steen, jouw kaart en het dagboekje. De mindfulnessoefeningen worden ook nog steeds in de klas gedaan en een combinatie van jouw relaxoefeningen en je steen in haar zak, zorgde voor een ontspannen boekbespreking vorige week met een 9 als eindresultaat!

Oftewel je hebt de basis van iets heel moois gelegd waar wij thuis actief mee door gaan. En waardoor ik zelf ook vaker even “stil” sta.’

 Marja, moeder van een dochter van 10

‘Dwayn is veel minder gefrustreerd en minder boos.

Kan beter met de prikkels omgaan. En als hij niet kan slapen en ik vraag of hij kan doen wat hij bij jouw in de les doet. Zoals je aangaf in je mail dat je buik een ballon is of met een bootje op je buik. Dan valt hij in no time in slaap.’

Rishmi, moeder van een zoon van 7

‘Mijn dochter Lianne heeft de Droom en Relaxlessen als superfijn ervaren! Vooral de veilige sfeer en de verhalen zorgden voor veel ontspanning. De mindfulnessoefeningen kon zij gelijk toepassen om beter te kunnen slapen maar ook om met spannende momenten op school goed om te kunnen gaan.

Kyrsten is een super relaxjuf die vanuit haar hart les geeft waardoor elke les een cadeautje is!’

Margo, moeder van een dochter van 9

‘Mijn dochter deed mee met een proefles van de Droom & Relaxtraining in Yogastudio Rijswijk. Na afloop zei ze spontaan: Mama, dit was echt superfijn!

Leuke bijkomstigheid is dat ze tijdens die proefles ook een hulpsteen kreeg. Sinds die tijd gaat ze met die hulpsteen in haar hand slapen en hoef ik er niet meer bij haar te blijven zitten tot ze in slaap valt. Wat een kleine mooie glimmende steen al niet kan doen…..’

Judith, moeder van een dochter van 9

‘Jelysa vond het echt geweldig! Ze had hele verhalen en iedereen moest haar nadoen. Als ze boos wordt, doet ze haar handen op haar buik en haar ogen dicht zodat ze zich concentreert op haar ademhaling.’ Daardoor kalmeert ze.’

Miranda, moeder van een dochter van 7

‘Hij komt dinsdagmiddag heel enthousiast thuis en hij vertelt veel over de relax-oefeningen die hij heeft gedaan!’

Nicoletta, moeder van een zoon van 6

‘Linde vindt de droom- & relaxlessen heel fijn op school. Het uurtje ontspanning in de les, maar ik merk ook dat ze het ’s avonds in bed toepast om rustig te worden als ze merkt dat ze wat onrustig is. Ze is afgelopen week niet uit bed gekomen omdat ze niet in slaap kon vallen. En dat gebeurde de afgelopen maanden toch wel geregeld.’

Anja, moeder van een dochter van 8

Droom & Relaxtraining 

School, huiswerk, spelen met vriendjes, verjaardagsfeestjes, sport, muziekles. Kinderen hebben het razend druk. Net als hun ouders. Vaak is er maar weinig tijd om te relaxen tussen alle dagelijkse verplichtingen door. Kinderen kunnen daardoor moeite hebben met concentratie, (in)slapen of kunnen hun drukke gedrag niet omzetten naar rust. Daarom heb ik de mindfulle Droom & Relaxlessen ontwikkeld om ze daarbij te helpen.

Ik heb mij tijdens het maken van de Droom & Relaxlessenserie laten inspireren door Rosalinda Weel, Helen Purperhart en Eline Snel. 

Rosalinda Weel, dé kindermeditatiespecialist van Nederland, heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van het kindermeditatieprogramma bij het Deepak Chopra Center in Amerika. Dit heeft geleid tot de eerste opleiding tot kindermeditatiedocent in Nederland, waaraan ik met veel enthousiasme heb deelgenomen en ben afgestudeerd. Vanuit mijn eigen, persoonlijke ervaring met mindfulness/meditatie en kindercoaching heb ik nog extra krachtige technieken toegevoegd en zo is mijn unieke Droom & Relaxtraining ontstaan.

Concentratie

Concentratie is voor veel kinderen en jongeren een uitdaging. Zeker in deze digitale tijd. Ze zijn continu online. Ze kunnen soms flink piekeren, zijn onrustig en hebben moeite met slapen. Relaxen en niksen lukt niet goed meer.  Hun hoofd loopt als het ware over waardoor ze de prikkels van buitenaf niet goed meer filteren. Ze ‘moeten’ zo veel. Van hun omgeving, van hun ouders en bovenal van zichzelf. Hoe leer je kinderen te ontspannen, zich minder druk te maken en op zichzelf te vertrouwen in deze verwachtingsvolle maatschappij?

Mindfulness is leren, in het moment aanwezig te zijn, zonder oordeel, emoties en gedachten. Jon Kabat-Zinn is de grondlegger van de mindfulnesstraining. Centraal in zijn benadering staat het ontwikkelen van de kwaliteit van aandacht. Alles gaat beter met aandacht. Mindfulness is één van de vele meditatietechnieken die ik aanbied in mijn Droom & Relaxlessen of coaching. Want er zijn er nog zoveel meer!

Droom & Relaxlessen

Als Kindermeditatie/mindfulnesscoach bied ik individueel en in kleine groepen aandachtstrainingen voor kinderen. Door kinderen al jong te leren hun aandacht te sturen naar de ademhaling, ontstaat rust in het hoofd. Innerlijke rust. Dan leer je gemakkelijker, accepteer je sneller wat er is, kan je rustiger omgaan met tegenslagen en reageer je minder impulsief. Kinderen voelen hun binnenwereld, zonder meteen te hoeven oordelen over wat zij (of anderen) denken, voelen of ervaren.

De Droom & Relaxlessen zijn bedoeld om heerlijk te ontspannen en om de fantasie en de creativiteit van het kind te prikkelen.

De kindermeditatietraining bestaat uit:

 • Zeven wekelijkse lessen van 60 minuten

 • Max. 8 kinderen (of individueel)

 • Vanaf 6 t/m 12 jaar.
 • In elke les staat een thema centraal.

 • We starten iedere les met een warming-up om het thema te introduceren. De warming up bestaat uit diverse, speelse activiteiten zoals een kringgesprek, kinderyogahoudingen en mindfulness-coördinatie spelletjes. Ook wordt er aandacht besteed aan ademhalingsoefeningen, creativiteit, ontspanning, kracht en balansoefeningen.

 • Na de warming-up starten we met een ontspannend droommeditatieverhaal.

De kinderen mogen tijdens het geleide meditatieverhaal heerlijk ontspannen liggen op de droommatjes en wegdromen met speciale relaxmuziek op de achtergrond. De verhalen spreken tot je hart en intuïtie, in plaats van tot de ratio. Ik geef kinderen graag droomvleugels mee om in henzelf te geloven en dat net als in sprookjes alles mogelijk is.

 • Elk verhaal eindigt met een speciale uitspraak/positieve affirmatie. Denk bijvoorbeeld aan blijf altijd jezelf, jij mag altijd terug naar je eigen veilige droomplek, jij bent zo vrij als een vlinder of jij bent een held.  Hierdoor blijft er uiteindelijk een krachtig gevoel bij de kinderen achter, dat ook thuis en op school positief doorwerkt. Kinderen voelen hun kracht en het beste uit henzelf komt omhoog.

 • De afronding van de training bestaat uit bijvoorbeeld samen iets creatiefs doen, samen evalueren, sticker uitkiezen voor op de lessenkaart of in stilte tekenen over het verhaal.

De voordelen van kindermeditatie/mindfulness:

 • Kinderen krijgen zelfvertrouwen, worden fantasierijk en creatief; hierdoor kunnen ze hun emoties beter uiten.
 • Kinderen worden weerbaar door het groeiende zelfvertrouwen.
 • Kinderen concentreren zich beter en worden zelfbewuster.
 • Kinderen ontwikkelen een gevoel van innerlijke vrede/rust en geborgenheid.
 • Kinderen kunnen beter met stress omgaan; ze zijn beter opgewassen tegen de spanningen van het leven, inclusief toetsen, spreekbeurten en overhoringen.
 • Angsten en onzekerheden verminderen.
 • “Functionele’’ gezondheidsproblemen kunnen verminderen zoals onverklaarbare buikpijn.
 • Kinderen slapen beter en rustiger.

Er zijn vele manieren van ontspannen, maar mediteren brengt mij altijd het meest dicht bij mijn gevoel diep van binnen. Daar waar alle antwoorden zitten. Daarom deel ik de kracht van meditatie met alle liefde met kinderen en ouders. En nee, het is niet zweverig maar je komt juist bewuster met beide benen op de grond te staan! Je leeft bewuster en maakt bewuste keuzes in plaats van dat het leven op de automatische piloot aan je voorbij gaat.

Hoe mooi is het dat we dit op speelse en avontuurlijke wijze ook al mee kunnen geven aan kinderen? Hoe mooi zou het zijn als ouders en kinderen samen mindful leven? Kinderen kunnen dit als fijn en veilig ervaren en ouders krijgen zo ook handvatten mee. Bovendien zul je merken dat het je band met jouw kind verdiept en versterkt…..

Ik kijk ernaar uit om ouders en kinderen heerlijk mindful te laten wegdromen en te laten ontspannen!

‘’We hopen dat we onze kinderen twee dingen mogen meegeven.

Het ene is wortels, het andere is vleugels.’’

– Deepak Chopra

Droom & Relaxtraining
1 uur individueel
€ 75
Droom & Relaxworkshop (bijv. studiedagen kinderopvang/scholen) Offerte op aanvraag
Droom & Relaxtraining
groepen
Offerte op aanvraag

Kyrsten
Heb je tijdens het rondkijken een vraag?
Ik help je graag!
06 108 96 336

Contact

* is verplicht